top menu

Znakovi trovanja u pasa i mačaka

Znakovi trovanja u pasa i mačakaPsi i mačke koje se slobodno kreću po prirodi, parkovima, šetalištima za pse vrlo lako mogu doći u kontakt s otrovima u trenutcima kada njuškanjem nehotice pojedu mamce postavljene glodavcima ili ako pojedu otrovne tvari ne adekvatno postavljene ili čak namjerno. Otrovane tvari koje pas ili mačka unesu u organizam mogu se očitovati kao lokalne smetnje ili opće smetnje, ovisno o otrovnoj tvari koju je pas ili mačka progutao, količini otrova, te ciljanom organu djelovanja samog otrova…

Kod lokalne manifestacije otrovanja od simptoma primjećujemo obilno slinjenje i curenje sline iz usta, kihanje, kašalj, znakove gušenja, oštećenje jezika, usne šupljine i nosnica. No u većini slučajeva otrovne tvari vrlo brzo prelaze u želudac ne ostavljajući tragove prilikom prolaska. Simptomi će se tada javiti nešto kasnije kada se otrov resorbira u organizam što može trajati od nekoliko sati ili čak jednog dana. U tom slučaju možemo primijetiti 3 različita oblika manifestacije.ORIJEN ADULT 13.5kg

Živčani oblik popraćen je grčevima, drhtanjem, kočenjem, gubitkom svijesti, što je tipično za herbicide, pesticide i insekticide.

Općeniti ne jasni oblik, kada životinje vrlo brzo ugine bez da smo uspjeli postaviti dijagnozu, kao kod otrovanja strihninom, no prije smrti mogu se pojaviti znakovi kao što su povraćanje, grčevi, bolovi, loše opće stanje, proljev, ne određeni simptomi. Isto vrijedi za alkaloide oleandera, kao i za inhaliranje otrovnog plina iz peći ili ispušnog plina iz automobila.

Izostajanje grušanja krvi, kao treći oblik najčešće se javlja kod trovanja dikumerolskim preparatima kada možemo primijetiti ne zaustavljiva krvarenja iz nosa, ustiju, ostalih prirodnih otvora, na obdukciji krvarenja po unutarnjim organima i serozama gdje nalazimo također ne zgrušanu krv.

Pružanje pomoći kod trovanja.

Ukloniti otrovnu tvar i stupiti u vezu s veterinarom. Ako je moguće otrovnu tvar ponijeti sa sobom kako bi se dala na analizu i otkrilo o kojem je otrovu riječ.

Unesrećenoj životinji treba pomoći na način da ako je u mogućnosti povrati progutalu tvar, povraćanje možemo izazvati stavljanjem soli na korijen jezika, dati mlijeko, staviti hladne obloge ako se jako povisi temperatura, držati životinju na mirnom mjestu, omogućiti disanje, zaštiti sebe od mogućih ugriza ili samo ozljeđivanja prilikom ne svjesnog napada. Kod trovanja lužinama, vapnom, modrom galicom, dati ocat ili limunov sok na usta, kod trovanja alkaloidima (makom, oleanderom, šimširom) dati čaj, kod trovanja sapunima, šamponom, cirosilom dati mlijeko, vodu s bjelanjkom, želatinu, škrob u vodi u kojoj se kuhala riža, kod trovanja živom dati škrob u vodi u kojoj se kuhala riža, mlijeko, kod trovanja petrolejem ili benzinom dati maslinovo ulje ili parafinsko ulje na usta. Nakon pružanja prve pomoći što prije se uputiti veterinaru koji će učiniti sve da se vaš pas ili mačka izvuku.

Mjera opreza. Prilikom šetnje ako je vaš pas na vodilici obratite pažnju da prilikom njuškanja ne zastane i na brzinu proguta čudne predmeta, a ako je slobodan obratite pažnju kada zastane i njuška na jednom mjestu više od nekoliko sekundi što je dovoljno da pojede nanjušen predmet. Također kada ste u šetnji sve neobične predmete koje nađete na svojoj šetnici, parku ili u prirodi uklonite i prijavite nadležnim institucijama.

IZDVAJAMO IZ PONUDE – najbolji omjer cijene i kvalitete!