top menu

Prehrana Mačke

Prehrana MačkeZa razliku od pasa, mačke zahtijevaju prehranu puno bogatiju mesom premda neke mačke rado jedu žitarice i slične proizvode ipak većina od njih okreće glavu. Neki vlasnici vole sami pripremati svojim mačkama obrok, ali za to je potrebno veliko znanje i razumijevanje prehrambenih navika mačaka. Kroz vrijeme razvili su se različiti tipovi industrijske hrane za mačke koji imaju zajamčenu kvalitetu u samoj prehrani…

APPLAWS PILETINA 7.5kg 2Prednost suhe hrane je u tome što se ne može lako pokvariti što znači da za razliku od konzervirane hrane ili svježeg mesa, zdjelicu hrane možemo ostaviti mački cijeli dan čak i po toplom vremenu. U praksi dobrim se pokazao način da se ujutro mački dade suha hrana, a navečer konzervirana hrana uz kuhano meso, piletinu, puretinu, kunićem, govedinom, ribom… Ovčje srce pokazalo se kao izvrstan izvor proteina u prehrani mačke.

Ostale iznutrice kao pluća ili želudac nisu pogodne za mačju prehranu. Kako god odlučili važno je da mačka dobije sve potrebne hranjive sastojke. Odaberite hranu koja ne sadrži umjetne dodatke, jer su neke mačke alergične na njih. Mačkama se nikad ne bi smjela davati svinjetina jer može biti zaražena virusom koji uzrokuje lažnu bjesnoću koja je smrtonosna za mačke, nakon 12h do 72h nakon konzumiranja zaraženog mesa.

Mnoge mačke vole mlijeko, no mlijeko je namijenjeno ljudskoj prehrani stoga nije dobro davati mačkama jer izaziva dijareju (proljev). Razlog tome je što mnoge mačke ne mogu razgraditi laktozu koja se nalazi u mlijeku. Većina mačaka neće jesti više nego im treba, pa ih možete hraniti kada zatreba, ali budite oprezni s kastriranim mačkama , jer se kod njih može javiti viseći trbuh ako jedu previše, a ne vježbaju dovoljno.ARDEN GRANGE ADULT CAT CHICKEN

Na kraju vrlo važan detalj kod mačaka koje se hrane suhom hranom je taj da im na raspolaganju uvijek bude svježa voda koju je potrebno mijenjati barem dva puta dnevno.