top menu

Par savjeta o psima u zimsko vrijeme

Par savjeta o psima u zimsko vrijemeTjekom zimskih dana osim na zaštitu od hladnoće ljubimaca, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko detalja. Psi koji žive u gradu izloženiji su sipanju soli po pločnicima po kojima se kreću. Na taj način sol dolazi u kontakt s osjetljivim dijelovima šapica vašeg ljubimca, a kao rezultat može uzrokovati upalu nastalu od iritacije solju, isušivanje šapica i pucanja mekuši…

Ljubimcima ta sol smeta pa često ližu sol sa šapica što može dovesti i do povraćanja, proljeva te pogoršanja općeg stanja uzrokovanog trovanjem solju. Zato je važno da nakon šetnje redovito operemo šapice našim ljubimcima. Tokom zimskih dana ljubimcima je potrebno osigurati više svježe vode, ne prehladne kako bi nadomjestili gubitak tekućine i ne bi došlo do dehidracije. U toplini doma obratimo pažnju da ljubimac ne boravi preblizu radijatora jer to znatno isušuje kožu koja se počne perutati, tada je potrebno u prostor ubaciti ovlaživaće zraka, osigurat dovoljnu količinu svježe vode ljubimcu i prema potrebi okupati ljubimca šamponom na bazi zobi.DEL GOURMET ENERGY 15kgREX REINFORCED 15kg 2

Nakon šetnje potrebno je sa ljubimca očistiti led i zaostali sinjeg, te ga dobro iščešljati, neugodne mirise možemo ukloniti primjenom dječjih pudera koji će neutralizirati neugodan miris. S obzirom da zimi organizam troši više energije na održavanje tjelesne temperature, potrebno je dati veće obroke obogaćene vitaminima i mineralima kako bi se održao zdrav organizam. Manje pasmine pasa danas na raspolaganju imaju i razne kaputiće koji ih dodatno štite od zime, te ih nije na odmet koristiti, pogotovo tokom dana kada temperatura padne ispod nule.

Ljubimci koji ne borave u stanu sa vlasnicima već imaju svoju kućicu u dvorištu, mogu se dodatno zaštititi od hladnoće na način da unutarnje stjenke kućice i pod obložimo tvrdo prešanim stiroporom koji je izvrstan toplinski izolator. Izbjegavati treba i ledenu vodu, lizanje leda, sinjega jer može dovesti do upale dišnih prohoda, a jedenje sinjega može sadržavati razne toksične tvari koje mogu dovesti do trovanja. Svakako se možete posavjetovati sa veterinarom ukoliko dođe do tegoba izazvanih zimskim danima.

Prilikom zimskih dana kada temperature padnu na nulu ili u minus, poželjno je psima dati jače energetsku hranu kako bi se zadovoljile potrebe energije i grijanja samog organizma. Prilikom pada temperature ispod 15 stupnjeva potrebe za kalorijskom vrijednosti rastu čime se energetske potrebe mogu povećati i dvostruko padom temperature ispod nule.