top menu

Ljudska hrana u prehrani ljubimaca

Ljudska hrana u prehrani ljubimacaKako je već svima poznato ljudska hrana može loše utjecati na vašeg ljubimca, a ponekad mu i naškoditi. Kako bi izbjegli tu situaciju potrebno je znati koja hrana mu može škoditi, time umanjujemo rizik od pojave raznih bolesti vezanih za gastrointestinalni trakt, dermatološke probleme i sl…

Čokolada u malim dozama može biti pogubna za vašeg ljubimca. Čokolada sadrži visok postotak masti, a sadrži i kofein i teobromin koji utječu na jače izlučivanje urina, te pojačavaju rad srca. Bijela čokolada od 100g dovoljna je da prouzrokuje živčane smetnje u psa teškog 10kg, 10g mliječne čokolade na kg težine također dovodi do živčanih smetnji, kao i 5g čokolade za kuhanje na kilogram težine. Ukoliko je vaš pas pojeo veću količinu čokolade što je dovelo do trovanja javite se svome veterinaru.

Orašasti plodovi posebno su otrovni, a 12 sati nakon unosa u organizam može se pojaviti povraćanje, paraliza, gubitak ravnoteže, povišena temperatura i lupanjem srca. Zatražite pomoć veterinara.

Luk je otrovan za ljubimce jer uništava crvena krvna zrnca (eritrocite) i dovodi do anemije, oštećenja jetre, proljeva i povraćanja.

Alkohol može uzrokovati oštećenje jetre i mozga kod životinja jednako kao i kod ljudi. Ljubimci puno teže podnose alkohol nego ljudi što dovodi i do težih oštećenja.

Paradajz i krumpir sadrže oksilate koji mogu da utječu na rad probavnos, urogenog i živčanog sustava.

Sirova jaja mogu uzrokovati smanjenu apsorpciju biotina (vitamin B), jer bjelanjak sadrži enzim avidin. Što dovodi do problema sa kožom i dlakom. Također ne smijemo zaboraviti jaja mogu biti inficirana salmonelom.

Kofein u kavi, čaju i drugim proizvodima koji sadrže kofein stimuliraju centralni živčani sustav i srce, zbog čega dolazi do nemira, razdražljivosti, a može se i pogoršati opće stanje ukoliko se konzumirala veća količina kofeina, također u najgorem slučaju može uzrokovati smrt.